Waterbinding, structuur en lagere olieopname vormen de kern van de innovatie van de ORFI-food ingredients.

Waterbinding, structuur en lagere olieopname vormen het onderscheidend vermogen van de innovatie van de ORFI-food ingredients. De kern van de innovatie is het waterbindend vermogen waarbij zijstromen worden gevaloriseerd. De waterbinding worden in belangrijke mate bepaald door de pectines, daarnaast nemen overige voedingsvezels en ontsloten zetmeel ook water op. Waterbinding vormt de kern van de ORFI-food ingredients. Bij de ORFI-hydro is het van belang dat kleine deeltjes, zoals mince, gehakt, ragout en dergelijke worden gebonden. Het vrije water en de vrije eiwitten worden gebonden door de ORFI-hydro, die ervoor zorgt dat het substraat een mooi gehecht eindproduct wordt.
Bij ORFI-coatings wordt water vastgehouden opdat het substraat malser blijft. Ook zodra het voedingsmiddel is bereid en blijvend warm wordt gehouden, bijvoorbeeld in de vitrine. De droge ORFI-coating kan in vele gevallen een natte batter vervangen waardoor het vocht uit die batter niet meer behoeft te worden verdampt. Dit scheelt energie en dus kosten. Bij de toepassing in frietjes zijn daarmee positieve resultaten opgedaan.
ORFI-crumbs binden water tijdens het bakken, braden of frituren. De waterdamp die het substraat verlaat wordt geadsorbeerd door de ORFI-crumbs. En waar water zit kan geen olie zitten. Hierdoor blijven de crumbs mede krokanter en wordt de kans op olie reductie vergroot (de letters ORFI zijn de eerste letters van Oil Reducing Food Ingredient).

Door het waterbindend vermogen daalt de integrale kostprijs vanwege het feit dat water weinig kost. Daarnaast levert water minder calorie├źn en zorgt vocht voor een malser product.

Waterbinding leidt tot een ORFI-hydro als binder, ORFI-coatings tot een hechter en ORFI-crumbs tot meer krokantheid en lagere olieopname.

Design by Peardesigns