Verduurzaming draagt bij tot hergebruik van puur en natuurlijk voedsel.

Tijdens de productie van macronutriënten zoals zetmeel, suiker, olie en dergelijke komen reststromen beschikbaar die als zijstromen worden afgevoerd. Van het begingewicht van de oorspronkelijke grondstoffen, in 100% droge stof gemeten, wordt ongeveer 25% als zijstroom afgevoerd. Deze zijstromen zijn rijk aan de micronutriënten; voedingsvezels, vitaminen, mineralen en overige bio-actieve stoffen. Door deze reststromen als zijstromen te onttrekken aan de consumptiekolom leidt dit tot een aantal effecten, zoals:

Door hergebruik van zijstromen wordt minder voedsel verspild en wordt gezonder voedsel verkregen. Tevens draagt het hergebruik bij aan een lagere integrale CO2 uitstoot en gunstiger CO2 footprint. Daar hergebruik ontstaat een meer duurzame wijze productie van voedsel en draagt dat bij aan verduurzaming.

Zijstromen bevatten gemiddeld ongeveer 50% voedingsvezels (in 100% droge stof gemeten). Voedingsvezels bevatten functionele waarde die goed kunnen worden aangewend voor het binden en vasthouden van vocht in voedingsmiddelen en door er structuur en textuur aan te geven.

Verduurzaming leidt eveneens tot gezond ondernemen, in dit geval tot gezondere voeding en tot minder verspilling van goed voedsel.Verduurzaming volgens de ORFI-food methode leidt tot functionele food ingredients die vocht binden en vasthouden en structuur en textuur geven

Design by Peardesigns